Augustus 2023

Een bacchanaal

Op de luchtfoto die de vertegenwoordiger van de zonnepanelen meebracht was de scheiding tussen onze tuin en die van de buren niet meer zichtbaar. Gezien we net als hun het principe van ‘maai mei niet’ hebben uitgebreid naar ‘maai ook de rest van het jaar niet’ en ‘stop ook maar met snoeien’, zijn onze twee tuinen verenigd in een ontoegankelijk oerwoud. De lokale fauna vaart er wel bij. Naast de jonge egel die onze tuinen sinds het voorjaar als zijn territorium markeert, hadden we vorige week ook heel even een rode eekhoorn op bezoek. Niet in de tuin, maar in de keuken! En dan heb ik het nog niet over de vogels …

Lees meer »
Juli 2023

Terminator versus T. rex

Iedereen heeft in zijn leven wel eens een moment waarop hij de klok wilt terugdraaien om één of andere gebeurtenis te on-doen. Voor een impulsief mens zoals ik, gebeurt dit maar al te vaak.

Enkele weken geleden had ik weer zo’n moment.

In een poging een man te ontwijken die plots de weg op sprong, bleef mijn fiets haken in een gootje en werd mijn lijf in vijfde versnelling het luchtruim in gekatapulteerd. Na een spectaculaire duikvlucht landde ik onzacht op de kasseien, rechterschouder eerst en vervolgens mijn hoofd en de rest van mijn lichaam.

Lees meer »
Juni 2023

Midzomernacht

Midzomernacht of de zomerzonnewende is zo’n seizoensgebonden ankerpunt waarbij ik elk jaar weer aan mijn grootmoeder denk. Grotemoe kweekte kruiden in haar tuin en verwerkte ze tot poedertjes en drankjes. Een wrat, een puist of een hoestje, grotemoe had de juiste remedie.

Ik heb lang gedacht dat ik als enige het vermoeden koesterde dat haar kennis en vaardigheden verder gingen dan wat gangbaar was in de lokale heemkundige kruidenkring. Onlangs bleek echter dat er wel meer kleinkinderen dat vermoeden deelden. Er zijn ook meerdere kleinkinderen die haar passie volgden en iets met geneeskunde gingen doen.

Lees meer »
Mei 2023

Be brave enough to be bad at something new

Met een klik op de verzendtoets sluit ik mijn basisjaar literair schrijven af. Acht maanden lang heb ik elke vrije minuut geïnvesteerd in het overdenken, schrijven, lezen, herschrijven en herlezen van schrijfopdrachten. Ik las en evalueerde ook de opdrachten van mijn collega’s, leerde constructief feedback te geven, woonde auteurslezingen bij en nam deel aan workshops.

Met het verzenden van mijn portfolio / eindwerk trek ik een streep onder een leerzame, maar soms ook frustrerende periode. Want schrijven is soms frustrerend. Zoals die keer toen het personage uit mijn dialoog veel te wijze woorden sprak voor een tienjarig meisje of zoals die erotische scene die maar niet uit mijn pen wilde vloeien.

Lees meer »

Terug naar de wortels

Twee weken geleden zat ik op zondagnamiddag nog rijtjes rekensommen te bedenken voor enkele leerlingen met rekenachterstand. Eenvoudige oefeningen, tot 1000, in stijgende moeilijkheidsgraad.

Vandaag bestudeer ik ‘het interieur’ van het varken.

Hoewel beide activiteiten weinig gemeenschappelijk hebben, zijn ze beide werkgerelateerd. De rekensommen pasten in mijn toenmalige job als zorgleerkracht in GBS De Pimpernel, de diepgaande studie van het varken in mijn nieuwe job op de Universiteit van Antwerpen.

Lees meer »
April 2023

Het belang van de juiste boodschap

Als muzikant ben ik eeuwig gedoemd tot de beginnerscursus: weinig aanleg en nog minder discipline. Juist daardoor heb ik oneindig veel respect voor professionele muzikanten en het maakt me tot een enthousiaste toeschouwer van live muziek.

Lees meer »