10 (nee 11) hedendaagse Ierse schrijvers

Een samenvatting maken van de Ierse literatuur is onbegonnen werk. Mij lijkt het dat als er een geboorteplaats voor verhalen zou bestaan, Ierland de grootste kanshebber is.

De Keltische stammen kenden misschien geen schriftelijke overdracht van verhalen, maar hun mondelinge vertelcultuur was hoog aangeschreven. Na de kerstening door St. Patrick, die samenviel met de volksverhuizingen op het vasteland, vluchtten veel geestelijken naar Ierland. Daar legden ze zich toe op het schrijven en illustreren van manuscripten. Op die manier werd Ierland een pionier in het op papier zetten van verhalen.

En als er één land is waar verhalen in overvloed te vinden zijn, dan is het wel in Ierland. Ze bespringen je op de meest onverwachte momenten, ze bijten in je knoesels, drukken op je pauzeknop en dwingen je tot stilstand.

De Ieren zelf dragen hun schrijvers met recht en rede op handen: James Joyce, W.B. Yeats, Oscar Wilde, Bram Stoker, G.B. Shaw, C.S. Lewis (geboren in Belfast), Samuel Beckett …

Onderstaande selectie is zelfs geen tipje maar eerder een ijskristal van de ijsberg.

 • 1. In het feelgood genre staat Lucinda Riley met stip op nummer 1. Ze is bekend van ‘de zeven zussen en vele andere pageturners. Ze overleed in 2021 aan de gevolgen van kanker.
 • 2. Roddy Doyle schrijft boeken en toneelstukken.

Verschillende van zijn boeken werden verfilmd: The Commitments, The Van, The Snapper. Zelf vond ik The Woman Who Walkes Into Doors erg goed. Naast boeken voor volwassenen, schrijft hij ook kinderboeken.

 • 3. Een andere Ierse schrijfster waar je niet omheen kan, is Meave BinchyNet als Roddy Doyle schrijft ze over alledaagse mensen en dingen. Zelf vond ik ‘Hotel aan zeeerg fijn (uitgebracht kort na haar overlijden) maar ze schreef ontelbare andere boeken waarvan er ook verschillende verfilmd zijn. ‘Circle of friends’ is hiervan het meest bekend.
 • 4. Tony Hawks is een naam die vaak komt bovendrijven. Round Ireland with a fridge is een bestseller uit 1998 waarin hij, jawel, verslag doet van zijn avontuurlijke rondreis door Ierland in het gezelschap van een ijskast.
 • 5. Ook Pete McCarthy schreef in 2000 een  grappig reisverhaal over zijn tocht door het westen van Ierland: Mc Carthy's Bar, waarin hij de achtste regel van het rondreizen alle eer aandoet: ga nooit voorbij een pub die jouw naam draagt.
 • 6. Graham Norton is net als Pete een bekende tv presentator, maar ook een schrijver van enkele bestsellers, zoals Home Stretch uit 2020.
 • 7. Dervla Murphy is een Ierse, avontuurlijke schrijfster die met de fiets van Ierland naar India trok, lang voor dat dergelijke wereldreizen populair werden. Ze schreef talrijke reisverhalen waaronder Full Tilt.
 • 8. What the wind knows van Amy Harmon is een historisch werk vergelijkbaar met Outlander.
 • 9. The 10 000 Doors of January door Alix E. Harrow is een aanbevelingswaardig fantasieverhaal uit 2019.
 • 10. en 11. Andere bekroonde, Ierse schrijvers zijn Donald Ryan en John Banville.
  • Ryan schrijft over alledaagse mensen en dingen. Zijn werk is echter zwaarder op de hand dan bovenstaande schrijvers.

   Ook Banville schrijft eerder zwaardere romans. Hij schrijft ook een misdaadreeks onder het pseudoniem Benjamin Black.