Mijn TOP 5 kortverhalen

kortverhalen ...

Ik ben er geen die-hard fan van. Ze zijn, zoals de naam laat uitschijnen, kort. Net lang genoeg om je gedachten te verstrooien tijdens een korte busrit of tijdens het wachten op de tandarts of de dokter.

Maar wat het verhaal betreft, bevatten ze naar mijn smaak te veel conflict, blijven te veel zaken onuitgesproken en is het plot te vaak zo fantastisch goed verborgen dat het een simpele ziel als ik volledig ontgaat. 

En toch ... juist het onderhuidse ongemak fascineert me, evenals de vaak onverwachte, soms zelfs ontwrichtende wending van het verhaal. Daar ligt juist de kracht van het genre, in het creëren van een sfeer, in het opwekken van een gevoel van licht onbehagen.

Roald Dahl en Stephen King zijn bekend om hun kortverhalen, het ene al gruwelijker dan het andere. 

Andere namen die regelmatig komen bovendrijven zijn Ray Bradbury, Isabel Allende, Neil Gaiman, Ernest Hemingway en Haruki Murakami. Allemaal schreven ze naast kortverhalen ook ander werk.

Eric-Emmanuel Schmitt bewijst dan weer dat kortverhalen niet noodzakelijk griezelig moeten zijn.

Een taalgenoot, Thomas Olde Heuvelt schreef 'De vis in de fles' en won er prijzen mee.

 

Mijn persoonlijke favorieten:

 

How To Talk To Girls At Parties, Neil Gaiman

https://www.neilgaiman.com/Cool_Stuff/Short_Stories/How_To_Talk_To_Girls_At_Parties/How_To_Talk_To_Girls_At_Parties_(Text)

 

De indringster, Eric-Emmanuel Schmitt

De prinses op blote voeten, Eric-Emmanuel Schmitt

 

A Sound of Thunder, Ray Bradbury

https://www.acschools.org/cms/lib07/PA01916405/Centricity/Domain/399/A%20Sound%20of%20Thunder.pdf

 

The Landlady, Roald Dahl

 

Ray Bradbury daarentegen bracht enkele pareltjes uit: 'A Sound of Thunder' en 'There will be soft rains'. Hoewel beide verhalen werden gepubliceerd aan het begin van de jaren vijftig, zijn ze tijdloos.

'A Sound of Thunder' is trouwens ook verkrijgbaar als comic en werd in 2005 verfilmd met o.a. Ben Kingsley. Het luisterboek vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=gyK5hoegA5Y

Het verhaal draait om het vlindereffect en speelt zich af in 2055, wanneer tijdreizen dé nieuwe revelatie is. Een tijdsreiziger die tijdens een safari letterlijk van het aangegeven pad afwijkt, veroorzaakt ongewild veranderingen in de toekomst.

 

Er zijn meerdere films gebaseerd op kortverhalen. Zo schreef Scott F. Fitzgerald niet alleen The Great Gatsby, maar ook het kortverhaal 'The Curious Case of Benjamin Button' en is de film 'Fight Club' gebaseerd op een kortverhaal van Chuck Palahniuk.

Hemingway en Murakami brachten beide een verzameling kortverhalen uit met als titel 'mannen zonder vrouwen'. Ik ben van geen van beide echt kapot.