Midzomernacht

Gepubliceerd op 21 juni 2023 om 19:05

Midzomernacht of de zomerzonnewende is zo’n seizoensgebonden ankerpunt waarbij ik elk jaar weer aan mijn grootmoeder denk. Grotemoe kweekte kruiden in haar tuin en verwerkte ze tot poedertjes en drankjes. Een wrat, een puist of een hoestje, grotemoe had de juiste remedie.

Ik heb lang gedacht dat ik als enige het vermoeden koesterde dat haar kennis en vaardigheden verder gingen dan wat gangbaar was in de lokale heemkundige kruidenkring. Onlangs bleek echter dat er wel meer kleinkinderen dat vermoeden deelden. Er zijn ook meerdere kleinkinderen die haar passie volgden en iets met geneeskunde gingen doen.

En dus plukte ik vannacht, met mijn grotemoe in gedachten, een kruidenwis. Zo’n boeket van vers geplukte kruiden hang je op in je huis ter bescherming tegen negatieve invloeden.

Hoewel een kruidenwis traditioneel uit zeven of negen verschillende kruiden bestaat, hield ik het bij vier. En omdat pentagrammen, athames en bezems niet aan mij besteed zijn, beperkte ik me tot een eenvoudig ritueel dat ik op internet vond: ik bestrooide de door regen schoongespoelde kruiden eerst met zout, vervolgens besprenkelde ik ze met esoterische olie en haalde ik ze door vuur en wierrook.

Het voelde wat raar, zo’n ritueel. Niet helemaal mijn ding, denk ik.

Maar heel even voelde mijn grotemoe dichterbij.

Ik plukte lavendel, salie, vrouwenmantel en brandnetel:

Salie voor de schone energie en het weren van onwelkome gasten

Lavendel voor rust en liefde, vrede en evenwicht

Brandnetel tegen onweer (zeer toepasselijk vannacht) en tegen negatieve invloeden

Vrouwenmantel omdat het beschermend, verzachtend en troostend werkt

Reactie plaatsen

Reacties

Marleen
een jaar geleden

Ik voelde me eve´ wegglijden in de sfeer van heksen en kruiden!

Sofie
een jaar geleden

Ooohhh, mijn hart glundert bij het lezen hiervan. Wat een coole grotemie en hie heerlijk dat je dit gedaan hebt. Ik zie toch stiekem die pentagrammen enzo nog verschijnen ;)
Merci ook om te delen...je hebt me een mooi idee gegeven om zelf aan de slag te gaan.
Knuf

Kristel Vanderauwera
een jaar geleden

🍀