Top 5

boeken voor/over Spanje

 

In een cultuur waar lezen slechts een vluchtige activiteit is, die bij voorkeur wordt gebezigd op een smartphone, lijkt iedereen die iets te zeggen heeft zich te beperken tot korte zinnen en pakkende slogans.

Deze ongeschreven regel geldt echter niet voor Spaanse schrijvers. Zij blijven zich hardnekkig bedienen van uitgebreide, prachtige zinsconstructies en weten zich juist daardoor geliefd bij een schare trouwe lezers.

Je kan er in de Spaanse literatuur niet omheen: de Spaanse Burgeroorlog.

Volgens mij is die verschrikkelijke periode ook de reden waarom je vooral historische romans vindt over Spanje.

Spaanse schrijvers verweven graag hun geschiedenis doorheen hun verhalen.

Mijn favorieten:

  • 1. Ruta Sepetys - Stilte heeft een eigen stem

    Geschreven in 2019. Sepetys  is overigens Amerikaanse. 

Een prachtig, meeslepend verhaal over een verboden liefde waarin de tegenstelling tussen een rijke, vrije, Amerikaanse olie-erfgenaam en een arm, Spaans dienstmeisje voor de nodige spanning zorgt. De schrijfster weet de frustraties, de stilte en de uitzichtloosheid van de onderdrukte bevolking feilloos over te brengen.

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig in Madrid, met op de achtergrond het schandaal van de gestolen republikeinse baby’s.

  • 2. Eduardo Mendoza  - De neergang van Madrid

Een typische Mendoza met satirische inslag over de laatste, chaotische dagen in Madrid voor het uitbreken van de Burgeroorlog, gezien door de ogen van een naïeve, Engelse kunsthistoricus.

Het boek dateert van 2010.

Ook van Eduardo Mendoza, maar zich afspelend in Catalonië tijdens het Franco-regime: ‘Het jaar van de zondvloed’.

Een onderhoudend kortverhaal waarin een non al dan niet kiest voor een meer werelds leven aan de zijde van een dubieuze landheer.

Mendoza schreef ook enkele boeken die zich afspelen in Barcelona.

‘Het labyrint van de olijvenis daar één van, een meesterlijke parodie in typische Mendoza-stijl.

  • 3. Almudena Grandes - Kleine helden

Almudena schreef verschillende prachtige verhalen, waarin ook zij facetten van de Spaanse geschiedenis verwerkt. Kleine helden, De drie bruiloften van Manolita en De patiënten van dokter Garcia zijn slechts een greep uit haar literair werk.

  • 4. Dolores Redondo - Dit alles zal ik je geven

Redondo schrijft thrillers, deze is mijn favoriet.

                Een schrijver, Manuel, verliest zijn echtgenoot bij een verkeersongeluk. Wanneer hij afreist naar zijn adellijke schoonfamilie in Galicië, wacht hem slechts een lauw ontvangst. Een gepensioneerde politiecommissaris wijst hem op onregelmatigheden in het onderzoek naar het ongeluk. Manuel gaat zelf op onderzoek en stuit daarbij op enkele verborgen familiegeheimen.

Daarnaast schreef ze ook de spannende ‘Baztan trilogie die zich afspeelt in de regio Navarra. Deze wordt ondertussen verfilmd door Netflix.

  • 5. Marian Izaguirre - Toen het leven nog van ons was 

Dit boek gaat over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen in de jaren na de burgeroorlog.