AI

Gepubliceerd op 6 december 2023 om 12:44

Tot voor kort werd mijn beeld van AI uitsluitend gekleurd door de nogal nare ervaring die Linda Hamilton had met de Terminator in 1984. Maar toen ik een tijdje geleden voor mijn werk heel specifieke afbeeldingen nodig had, raadden mijn jongere collega’s me aan het eens met een tekenrobot te proberen.

Bij het lezen van het stappenplan, werd me al duidelijk dat AI een serieuze zaak is. Er werd me gevraagd ‘contact’ te leggen met de ‘bot’ via het sociale media platform Discord. Daar moest ik hem ‘uitnodigen’ om vervolgens met hem/haar/hun in ‘gesprek’ te gaan.

Andere Interpretatie

Zo’n gesprek bestaat van mijn kant uit zo ondubbelzinnig mogelijk geformuleerde opdrachten. En juist daar wrong al snel het schoentje. Want ik weet wel dat ieder een eigen interpretatie geeft aan beelden, maar de manier waarop deze bot de wereld ziet, is soms toch wel een ver-van-mijn-bed show.

Zo kreeg ik bij de opdracht ‘sick pig, realistic, pictogram white background’ wel degelijk een ‘ziek varken’, maar was het allesbehalve een realistische weergave. Idem voor de prompt ‘sick blue pig, standing up, realistic, white background’ waarbij ik een blauw varken kreeg … al was het eentje dat je nooit in realiteit wilt tegenkomen.

Het laatste oordeel

Na vele uren proberen (want het is best verslavend) gaf ik het op. Tot ik een brief voor de Sint moest schrijven en hem wilde opvrolijken met een prentje.

Sinterklaas in a stable with pigs, cows, horses and lamas’ werd een man in een stal met dieren … die op het resultaat leken van uit de hand gelopen kruisingsexperimenten: een geit met vier oren en een lamachtig creatuur met twee hoofden en een ingeplante toeter op zijn borst.

Aangezien deze bot een afdankertje is van NASA en als Amerikaans staatsburger geen ervaring heeft met Sinterklaas, veranderde ik de ‘prompt’.

A saint with a red, long robe and a pointed hat on his head and a staff in his hand in a stable with pigs, cows, horses and lamas, painting’ gaf resultaten die veel weg hadden van ‘Het laatste oordeel’ van Jheronimus Bosh.

Misschien kon meneer Bosh net als de Terminator doorheen de tijd reizen en baseerde hij zijn schilderijen op door AI gecreëerde afbeeldingen? Of misschien is AI toch (nog) niet helemaal te vertrouwen en is het niet verkeerd om, net als Linda Hamilton, een eerder terughoudende houding aan te nemen.

(Al vond ik de Sint met het feesthoedje best grappig.)

De meeste beelden werden gecreëerd door Midjourney, behalve 'Het laatste oordeel', (voorlaatste) dat komt uiteraard van de meester der horrorscenes zelf ;)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.