Via de Sint-Jacobs route naar Parijs

augustus 2021     (ongeveer 450 km)

Dag 1 Rumst - Aalst

55 km

Vanmiddag zijn we eindelijk vertrokken. We volgen de fietsknooppunten. Onderweg hebben we veel vals plat en tegenwind ... Ik ben hier een paar stevige kuiten aan't kweken.

Na slechts enkele uren fietsen komen we aan in het Royal Astrid in Aalst waar de kamers vernoemd zijn naar de leden van ons koningshuis. Dit is duidelijk geen hotel voor republikeinen. Gelukkig slapen we bij de rebel van de familie.

Dag 2 Aalst – Doornik

85 km

Ik kon er nog mee lachen vanmiddag. Deze namiddag moeten we echter veel klimmen en dalen in het mooie glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Lees: mooi om naar te kijken, maar echte kuitenbijters. We volgen het fietspad langs de Dender en komen de ‘Dikke van Pamel’ tegen.

Na 85 km komen we aan in Doornik waar de kasseien het fietsen moeilijk maken. Het fietspad langs de Schelde is bezaaid met glasscherven …

Dag 3 Doornik – Cambrais – Banteux

87 km

Vandaag leidt onze route langs de kalkovens aan de oevers van de Schelde, de rest van de dag rijden we door troosteloze dorpjes … In de voormiddag steken we de grens over en glippen langs de douanier die er op 't eerste zicht al veel te lang zit.

Via de Sinksenfoor in Cambrais klimmen we na 87 km tot in Banteux.

Dag 4 Banteux – St.-Quentin – Dury

55 km

Onze etappe van vandaag bedraagt slechts een goede 50 km door de vallei van de Somme. We hebben pech met de fietsen: eerst moet ik mijn banden laten oppompen bij vriendelijke garagist, daarna moeten we een oplossing zoeken voor het probleem met mijn zus haar versnellingen. Gelukkig heeft ze een fietsverzekering die tot 100 km achter de grens gaat en we zaten op 98,5.

... Gebeld ... Na heel wat over en weer gedoe, komt er een fietsenmaker ter plekke (wat een service!). De man blijkt echter een garage voor motors te runnen en heeft niet veel kaas gegeten van gewone fietsen 😏. Zijn advies: gewoon minder schakelen, hè madamme. Onderweg bezoeken we de bron van de Schelde. We komen de hele dag nauwelijks mensen tegen en ook geen bakkerij of supermarkt.

Dag 5 Dury – Compiègne – Pierrefonds

75 km

Vandaag ruilen we na een picknick aan l'abbaye d'Ourscamp de eeuwige graanvelden van de vallei van de Somme in voor de (aan de sporen te zien) everzwijn-rijke bossen rond Compiègne. Mooi stukje Frankrijk! Minder hellingen ook.

Vanavond eten we in de schaduw van het kasteel in Pierrefonds.

Dag 6 Pierrefonds – Juilly

70 km

We laten Pierrefonds achter ons en trekken verder door de bossen van Compiègne. De dorpjes komen recht uit de Efteling. Na de middag wordt het landschap afgewisseld met (weeral) graanvelden en een occasioneel zonnebloemenveld. Veel hellingen ook.

We hebben een fijne ontmoeting met een 'roos peloton', een groep fietsgrage dames die tot in Tours fietsen voor 'Think pink'.

Naarmate we Parijs naderen worden de dorpjes weer grauwer. Wanneer we aankomen op onze slaapplaats in Juilly blijken de foto's van Booking minstens 10 jaar oud te zijn. Het dak kraakt en lijkt elk moment te kunnen instorten. Maar, niet getreurd, morgen rijden we Parijs binnen.

Dag 7 Juilly - Parijs

We rijden via het kanaal d'Ourq Parijs binnen: 20 km in fietstempo langs het kanaal, in het begin heel groen,  langzaamaan steeds meer bebouwing , industrie en graffiti. Een echte aanrader!

We logeren aan het kanaal St. Martin (van de film Amélie Poulain). Aan de oevers heerst een zomerse sfeer. Door de vele zwervers voelt het toch heel dubbel.

We houden aperitief aan de rand van het water, in goed gezelschap. Morgen volgt de reünie met de rest van de familie.