Een onverwachte parel

Gepubliceerd op 24 oktober 2021 om 20:52

De warmte van de zon lokte me naar buiten, naar een vrolijkheid die ik binnen niet vond. Mijn oude trekking-fiets, die me afgelopen zomer tot in Parijs had gebracht, knipoogde lonkend en aarzelend gaf ik toe aan de verleiding van mijn ijzeren ros.

Maar waarnaartoe? Mijn oude trekking-vriend voorzag me dan wel van het middel, maar niet van het doel van mijn impulsieve uitje.

Na enig zoeken, vond ik achter in een notaboekje een lijstje met adressen van minibibs uit de streek. Duffel telde er twee die ik graag wilde bezoeken.

Dus trok ik met mijn fiets in de richting van de Nete.

Een tomatenautomaat die net iets meer te bieden heeft.

Voorbij fietsknooppunt 56 (op- en afrit van de fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen) volgde ik de Nete tot in het centrum van Duffel (knooppunt 66). Daar volgde ik enkele tussendoorweggetjes (bij gebrek aan fietsknooppunten) tot in de Zijpstraat.

De boekenruilkast bevond zich rechtover de tomatenautomaat, had ik gelezen, en ik beken dat ik al even nieuwsgierig was naar de automaat als naar de minibib. In een landschap dat gedomineerd werd door tomatenbedrijven, was zo’n tomatenautomaat waarschijnlijk de gewoonste zaak.

Al fietsend verwonderde ik me over de bedrieglijke symmetrie van dat laatste woord (zeg nu zelf: tomat-enau-tomaat).

En ja hoor, bijna op het einde van de straat dook niet alleen de tomatenautomaat op, maar er recht tegenover stond de boekenruilkast, parelwit en blinkend in de late-middag-zon onder twee sierlijke boompjes.

Met stip op nummer één!

Wie er ook verantwoordelijk is voor het aanbod in deze boekenruilkast, hij of zij kwijt zich goed van zijn/haar taak. Waar je vaak een rommeltje aan oud materiaal aantreft (in de minibib enkele straten verder vond ik naast enkele kookboeken, vier woordenboeken en een kalender van het afgelopen jaar), moet je al kieskeurig zijn, mocht je in deze parel niets naar je zin vinden.

Mijn vorige nummer één was een tot minibib omgetoverde telefooncel, ergens in het noorden van Frankrijk. Het zag er leuk uit, maar ze had een bedroevend aanbod aan boeken. Mijn nieuwe nummer één (met stip) bevind zich in de Zijpstraat in Duffel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.