Soul cake

Gepubliceerd op 30 oktober 2022 om 18:35

Het zachte weer verleidde Molli en mij tot een wandeling die langer was dan anders. We zochten het struikgewas aan de oevers van de Nete op en verdwaalden er tot de metershoge brandnetels ons op onze stappen deden terugkeren. Onderweg zagen we enkele dames takken en herfstvruchten verzamelen. Eén van hen was een bekende uit het dorp.

Aangezien ik haar al eerder met wicca attributen had bezig gezien, vermoedde ik dat ze zich voorbereidde op Samhain. De sabbat die voortkomt uit een oud keltisch gebruik en waarop ook Halloween gebaseerd is.

Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en terug thuis ging ik op zoek naar informatie over de rituelen rond Samhain.

Mijn grootmoeder zaliger …

Hoewel ik zelf niets met wicca heb, ben ik wel geïntrigeerd door hun gebruiken, vooral als het over kruiden gaat. Mijn grootmoeder zaliger was ook erg bekend met de geneeskundige toepassingen van kruiden. Daarnaast had ze een absolute devotie voor Maria (het vrouwelijke goddelijke) en onlangs ontdekte ik dat ik niet haar enige kleindochter ben die haar stiekem van (wicca) hekserij verdacht.

Sting

Ik zocht op internet, in de wicca boeken die Rienske verzamelde tijdens haar Goth periode en in Wims ‘Abracadabra’ boek*. Hij kocht het jaren geleden tweedehands in één van zijn mystieke periodes.

Mijn zoektocht bevestigde dat Samhain niet alleen een heksensabbat is, maar ook aan de origine ligt van Halloween. De rituelen en tradities die ermee verbonden zijn verschillen van tijd tot tijd en van plaats tot plaats.

Eén van die tradities was me tot nu onbekend: het uitdelen van soul cake, wat de waarschijnlijke voorloper was van het trick-and-treat gebruik bij Halloween. Het beperkte zich niet tot Engeland en Ierland, maar werd ook toegepast in Portugal, Italië en de Filipijnen. Soul cake werd in deze donkere dagen van het jaar uitgedeeld aan armen en kinderen die van deur tot deur gingen en cake ontvingen in ruil voor gebeden voor de zielen van de schenkers.

 

Er bestaat een liedje over, dat destijds gezongen werd.

Sting verwerkte het in zijn album ‘If On A Winter’s Night’ uit 2008.

https://www.youtube.com/watch?v=k1gRK8hwqkY

 

Soul, soul, a soul cake!

I pray thee, good missus, a soul cake.

One for Peter, two for Paul,

three for Him that made us all.

Voor de durvers ...

Een recept van soul cake vond ik niet, maar ik vond wel een ingrediëntenlijst van soul koekjes …

Na wat geploeter in de keuken kwam ik tot dit recept:

 

voor ongeveer 15 koekjes

 

-160 gram bloem

-75 gram boter

-60 gram ‘kindjes’ suiker

-2 eetlepels melk

-2 eierdooiers

-2 tl ‘4spice’ (kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en gember)

-een handvol gedroogde bessen

 

  1. boter en suiker mixen tot een bleek en luchtig geheel
  2. het eigeel en de melk erbij mixen
  3. bloem en kruiden zeven, toevoegen en mixen
  4. de gedroogde bessen toevoegen
  5. het deeg nog eens goed kneden op een met bloem bestrooid werkblad
  6. het deeg plat rollen en met een vorm cirkeltjes uitsteken
  7. elk koekje voorzien van een kruisvormige insnijding
  8. 12 minuten bakken op 175 graden
  9. bestrooien met poedersuiker
  10. uitdelen!

SMAKELIJK!

Helaas is er geen vegan versie te vinden. Ik vrees dat de veganiers hun ziel op een andere manier moeten veilig stellen ...

bronnen:

fussfreeflavours.com

cookingjourneyblog.com

 

*Abracadabra door Jan de Zutter

Reactie plaatsen

Reacties

marleen de maeyer
2 jaar geleden

Bedankt Kristel, je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar de oorsprong van Halloween....ik ga erover lezen. Die koekjes zijn voor mijn dochters, opsmullen zullen wij wel doen.

Hilde verbruggen
2 jaar geleden

Wat hoor( lees dus ) ik je graag bezig, en wat stimuleer je mijn nieuwsgierigheid, zowel om de koekjes te proeven als om meer te weten te komen over al die tradities. Toch weer boeiend hoor😍🫶