Exit

Gepubliceerd op 31 augustus 2022 om 21:43

Mijn reis door Ierland heeft me niet alleen ongelooflijk veel deugd gedaan, het heeft me zo geprikkeld dat ik er nog steeds van droom. Mijn fiets die door de mannen van Richies Bike Store vakkundig uit elkaar werd gehaald en als losse puzzelstukjes in een doos terug mee naar België kwam, is ondertussen al even vakkundig terug in elkaar gezet door Tom, de fietsenmaker van achter onze hoek.

Het kostte me weinig moeite om de routine van vroeg opstaan -  tent inpakken - berg op en af fietsen - tent weer opzetten achter me te laten. Het kostte me meer moeite me te onttrekken aan alle indrukken die zowel het landschap als de mensen op me hadden gemaakt.

Door externe omstandigheden veranderde mijn plan om Ierland te verkennen als fietsnomade in een vooraf uitgestippelde reis met elke dag een duidelijke start- en slaapplaats.

Hoewel ik de route hier en daar moest bijsturen, verliep mijn reis in grote lijnen zoals voorzien. Enerzijds vond ik het spijtig omdat ik voor de verandering het lot de vrije hand had willen laten. Anderzijds gaf het me houvast en rust. Ik moest me overdag niet druk maken of en waar ik een slaapplaats zou vinden. Ik moest alleen zorgen dat ik die verrekte berg over kwam om bij mijn slaapplaats te geraken.

Onrust

Stephen Grosz beschrijft in zijn boek ‘The Examined Life’ hoe belangrijk het is om onze nieuwe bestemming te kennen vooraleer we ergens wegstappen. Misschien was dat de reden van de onrust die ik afgelopen dagen voelde. Onwennig zag ik hoe Wim zich voorbereidde op een nieuw schooljaar. Ik voelde me doelloos bij het lezen van de berichtjes tussen mijn vroegere collega’s die hetzelfde deden.

Volgens Rienske was het ‘angst om de verkeerde beslissing te nemen’, wat als onderdeel van FOMO* wordt gedefinieerd. Of misschien kwam het door de stijgende energieprijzen …

Wat ook de reden was, het zette me aan tot solliciteren, veel sneller dan voorzien. Hoewel ik voorzie dat mijn opleiding ‘Basisjaar Literair Schrijven’ me tijd en energie zal kosten, voel ik de behoefte aan de regelmaat en (sociale) structuur van een job.

En zo … in chronologische volgorde: exit Sint-Jozefschool, exit Ierland en misschien binnenkort exit loopbaanonderbreking. Of toch gedeeltelijk … genoeg om me elke ochtend op tijd uit bed te krijgen, me deel te voelen van een team … en de energiefactuur te kunnen betalen.

Camping Maria

Maar om de reis door Ierland helemaal uit mijn lijf te krijgen, ben ik gisteren samen met mijn zus, een nicht en enkele vrienden nog één keer gaan kamperen. In de tuin van wijlen ons moeder en ons vader: ‘Camping Maria’. ’t Heeft deugd gedaan.

FOMO: Fear Of Missing Out

foto: Manki Kim via Unsplash

Reactie plaatsen

Reacties

Sofie
2 jaar geleden

๐Ÿ’“๐Ÿฆ‹๐Ÿ’“

Goedele Van den Eynde
2 jaar geleden

Veel succes met alles wat je onderneemt. Weet ook: het is niet het doel dat belangrijk is, maar wel de weg er naar toe! Geniet van elke stap! ๐Ÿค—