Ik ga op reis en ik neem mee ...

Gepubliceerd op 18 juni 2022 om 20:33

De voorbereidingen voor mijn fietstocht naar Ierland nemen steeds concretere vormen aan. Naast het verzamelen van allerlei materialen (fietsoutfit, reserve onderdelen, kampeergerief, kaarten, bescherming tegen de regen) durf ik mezelf wel eens te verliezen in de iets minder dringende facetten van de voorbereiding.

Grapjurken op facebook

Een week geleden postte ik in een internationale facebook-leesgroep de vraag welk boek ik op mijn tocht door Ierland zou kunnen meenemen. Naast vele oprecht goede aanbevelingen, kreeg ik, uiteraard, ook enkele grappige opmerkingen. Zo werd me meerdere keren aangeraden uit veiligheid een audioboek te kiezen en kreeg ik de goede raad vooral ‘light reading’ te kiezen aangezien ik anders de bergen niet over zou geraken.

Een dame uit Kenmare (Ierland) raadde me dan weer aan niet te lezen onderweg, maar te luisteren naar de verhalen van de Ieren die mijn pad kruisen.

782 gram leesvoer

Ik overwoog de meeste aanbevelingen en koos uiteindelijk voor drie lichtgewichten: Round Ireland with a Fridge van Tony Hawks, McCarthy’s Bar van Pete McCarthy en Home Stretch van Graham Norton. De twee laatste auteurs zijn overigens meer bekend van hun televisiewerk dan van hun auteurswerk.

https://www.youtube.com/watch?v=NQFieqHmpQ0

Samen wegen ze 782 gram, licht genoeg naar mijn zin, maar toch een aanzienlijke brok van de maximum 20 kg die ik wil meenemen. Mijn plan is ze, eens gelezen, met de post weer naar huis te sturen. Bovendien hoop ik in Galway Kenny’s te kunnen bezoeken, een wereldbekende tweedehandse boekhandel. Ook de buit die ik daar hoop te maken, gaat met de post richting België.

Ah, de Ieren en hun verhalen …

Het was overigens niet gemakkelijk kiezen. Ieren zijn per traditie geboren verhalenvertellers en schrijven bestsellers aan de reproductiesnelheid van konijnen.

Hun literaire geschiedenis bestaat o.a. uit James Joyce, W.B. Yeats, Oscar Wilde, Bram Stoker, G.B. Shaw, C.S. Lewis, Samuel Beckett … Mijn fietstocht begint trouwens in Sligo, de geboortestad van Yeats.

Naast de ‘oude krakken’ telt ook het hedendaagse Ierland tig getalenteerde schrijvers. Lucinda Riley was niet per ongeluk een Ierse …

In gedachten zie ik hoe ze zich, telkens wanneer de regen met pakken naar beneden komt, met hun Guinness in de pubs verschansen om op te drogen bij het vertellen van hartverwarmende verhalen. Hoewel ik niet zo gek ben van Guinness, kijk ik er stiekem toch naar uit.

Voor wie nog op zoek is naar Ierse vakantielectuur

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.