Een middeleeuwse rockster

Gepubliceerd op 19 mei 2022 om 21:14

Steve Harris / Iron Maiden

Vandaag vieren we Sint Dunstan, de patroonheilige van smeden en muzikanten. Mijn vader was smid en in de besloten Bonheidense gemeenschap van de jaren 70 leverde mij dat de bijnaam ' wittekop van de grote smid' op. 

Slechts enkele eeuwen geleden hadden heiligen nog een sterrenstatus en Sint Dunstan was als patroonheilige van smeden en muzikanten ongetwijfeld de middeleeuwse versie van een rockster, een hardrock-ster. (Zeg nu zelf: Metallica, Iron Maiden, Led Zeppelin ...)

No Sympathy for the Devil

Sint Dunstan was vooral bekend in de Angelsaksische landen en hij had zijn populariteit te danken aan een verhaal waarin hij de duivel beetnam. Volgens het verhaal weet hij Lucifer te beslaan met hoefijzers, waarna hij hem de belofte ontfrutselt nooit nog een huis te betreden dat beschermd wordt door een hoefijzer. Hoewel er meerdere versies zijn van zijn ontmoeting met de duivel, is dit verhaal de waarschijnlijke oorsprong van het gebruik van hoefijzers als geluksbrengers. 

De wijze waarop een hoefijzer boven een deur wordt opgehangen verschilt overigens van land tot land. In Amerika, Rusland, Ierland en Engeland wordt het als een 'u' opgehangen zodat het geluk erin verzameld blijft. In de rest van Europa hangt men het als een 'n' op, zodat het geluk over de persoon stroomt die eronderdoor loopt.

Weetje

Dunstan was een tijdje ondergedoken in de Sint Pietersabdij in Gent, nadat hij, rockster-gewijs, volgens de toenmalige koning van Engeland teveel amok gemaakt had.

foto: Jonathan Bean via Unsplash

Bronnen: Wikipedia, Superstition van Sally Coulthard

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.