Lucky charms

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 18:45

Storm Eunice is langzaamaan uitgeblazen. Hopelijk zonder al te veel gebroken pannen, potten en botten. ‘Break a leg’ betekent in de theaterwereld trouwens evenveel als ‘succes’. Voor iemand die gaat skiën lijkt het dan weer een verwensing. In ‘Een geluksdag’ bracht het vervelende kakcident van Annemie haar uiteindelijk geluk.

Geluk kan ook verbonden worden aan gedrag, zoals hout vasthouden en je vingers kruisen. Dat laatste gebruik dateert uit de tijd van de eerste christenen. Toen was het maken  van een kruis met je vingers een geheim teken tussen de door de Romeinen vervolgde christenen. Door je vingers te kruisen achter je rug, vroeg je vergeving voor het ontkennen van je geloof.

It’s all in the name

De meeste geluksbrengers zijn echter van materiële aard en je vindt ze in alle maten en gewichten. Denk maar aan gelukspopjes, geluksstenen, gelukskoekjes, lieveheersbeestjes, beschermengelen, dromenvangers … en die ene onderbroek waarin je steevast een goed examen aflegt.

Of hun gebruik nu van religieuze, culturele of persoonlijk bijgelovige oorsprong is, in grote aantallen worden ze gekocht, geschonken en gekregen, telkens met de bedoeling geluk te brengen of ongeluk af te wenden.

Taalpuriteinen zullen misschien stellen dat er een verschil is tussen een amulet (beschermer tegen ongeluk) en een talisman (geluksbrenger), maar in het algemeen worden beide benamingen door elkaar gebruikt.

Geluk uit Japan

Geluksbrengers vind je terug in de meeste culturen.

In Japan heb je de Kokeshi Doll, of zijn anime tegenhanger, de Kimmidoll. Deze kleurrijke geluksbrenger schenkt de ontvanger vriendschap en liefde en wordt traditioneel gegeven bij een geboorte.

 

Ook uit Japan komt de Maneki Neko, ook wel gekend als de wuivende kat. Ze brengt geluk en financiële voorspoed. Je vindt ze soms terug aan de ingang van een winkel of een restaurant.

… en uit de IKEA

Elke frequente IKEA bezoeker heeft ze wel eens gezien, de Dala paarden uit Zweden. De uit hout gesneden paardenfiguren waren er jaren te koop. De oorsprong ervan is omstreden. Volgens sommige bronnen dateert het gebruik uit de Vikingtijd, anderen beweren dat het afstamt uit de heidense cultus en brengen het in verband met hekserij.

Eén ding is zeker. Geluksbrengers werken alleen maar wanneer je er ook daadwerkelijk in gelooft. Of het nu houten paarden zijn, wuivende katjes of een gebroken been.

Wat is jouw geluksbrenger?

foto's:

Samuel Branch en Dayne Topkin via Unsplash

bronnen:

Superstition van Sally Coulthard

https://www.yoair.com/nl/blog/anthropology-lucky-charms-and-their-meaning-across-cultures/

https://www.luckytouch.nl/geluksbrengers/

www.spiru.be

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.