Dierenartsen, een knelpuntberoep?

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 18:22

“We krijgen onze vacature niet ingevuld. Daarom kunnen we u deze week geen afspraak meer geven.”

Sprakeloos kijk ik naar mijn gsm, alsof de vrolijk gekleurde cijfertjes op het scherm me voor de gek houden.

Onze kat heeft het snot. Niet gewoon wat niezen, nee …

SNOT: kleverige, gele draden die te pas en te onpas met het nodige geweld als een fontein uit haar neus spuiten.

Maar helaas, onze dierenarts heeft een openstaande vacature en kan ons deze week niet meer voorthelpen. Dus zullen we het snot van onze kat nog een tijdje moeten verdragen.

Is er een tekort?

Terwijl ik mijn glibberige ramen te lijf ga met een ruitenreiniger blijft het telefoongesprek me achtervolgen. Dat er een tekort is aan leerkrachten en tandartsen was me al eerder bekend, maar een tekort aan dierenartsen?

Ik begrijp het niet. Echt niet. Toen ik zelf een dertigtal jaar geleden als dierenarts afstudeerde, waren we met zo veel dat de helft van ons naar het buitenland emigreerde, en nu zijn er dierenartsen te weinig?

Na wat googlewerk blijken er, net als toen, jaarlijks nog steeds een honderdtal Vlaamse dierenartsen af te studeren. Blijkbaar wringt er dus een ander schoentje …

Waar zijn al die recent afgestudeerde dierenartsen dan naartoe?

Toen we ‘in onze tijd’ op straat kwamen om de overheid te overtuigen de plethora te bezweren met een ingangsexamen, kregen we nul op het rekest. En je raadt het al … wat heeft de overheid afgelopen zomer (als spreekwoordelijke vijgen na Pasen) beslist? Inderdaad! Ook voor dierenartsen komt er vanaf 2023 een toelatingsexamen. Net nu een tekort zich opdringt.

Hoewel … met een influx van 100 nieuwe dierenartsen per jaar kunnen we niet echt van een tekort spreken. Eigenlijk zijn er nog steeds genoeg, maar je vindt ze niet in de praktijk.

Waar ze wel zijn, is me niet helemaal duidelijk. Dat mysterie vraagt verder onderzoek. In de douanediensten die de invoer en uitvoer tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk moeten controleren misschien?

En het toelatingsexamen blijkt vooral te moeten voorkomen dat onze universiteiten en bijhorende klinieken dichtslibben met Nederlandse studenten.

Alternatief carrièrepad

Afgelopen voorjaar hield ‘Jong VeDa’ (de jongerentak van de Verenigde Dierenartsen) een enquête onder recent afgestudeerden om te polsen naar verloning en work-life-balance. En eerder deze maand publiceerde De Standaard een artikel met als kop ‘Straks wordt geen kat nog dierenarts’.

Ik begin te begrijpen waar dit heen gaat …

Uit het artikel blijkt dat jonge dierenartsen al snel gedesillusioneerd afhaken wegens veeleisende klanten en wegens gebrek aan waardering en leefbare werkuren. Dit gebeurt niet alleen in de sector voor gezelschapsdieren, maar ook in die van de nutsdieren en dat is misschien nog dramatischer dan een kat met snot, aangezien die laatste groep mee waakt over dierenwelzijn en de kwaliteit van dierlijke voedingsproducten. Binnenkort moeten we allemaal noodgedwongen veganisten worden!

Ook de infobrochure van de Universiteit Gent spreekt voor zich. Nieuwe studenten worden bij voorbaat al gewezen op de onaantrekkelijke werkomstandigheden als praktijkdierenarts en krijgen voorgaand aan hun opleiding op de laatste pagina van de brochure al een lijst met alternatieve carrièrepaden: wetenschappelijk onderzoek, farmaceutische industrie, openbare ministeries, commerciële functies, landbouworganisaties, internationale organisaties.

Old-school

Waar is de tijd dat je als vers afgestudeerde dierenarts het spoor van James Herriot (een old-school Incredible Dr. Pol) volgde en vanzelfsprekend koos voor een job in de praktijk?

Die tijd is blijkbaar definitief en voltooid verleden. Onze dierenarts kreeg sinds het uitschrijven van haar vacature slechts één kandidaat over de vloer.

Kan ik het de jongere generatie kwalijk nemen dat ze niet akkoord gaan met de lage verloning en de belabberde work-life-balance?

Nee, niet echt. Dat is exact de reden waarom ikzelf jaren geleden na een korte uitstap naar het buitenland, uit de praktijk (en later ook uit het beroep) stapte.

Stiekem bewonder ik hen voor hun daadkracht. Waar mijn generatie zich na een lange, zware en dure opleiding onderwierp aan deze triestige werkvoorwaarden of in uiterste nood naar het buitenland vertrok, gaat de huidige generatie in eigen land op zoek naar een job waar ze meer verdienen en meer gewaardeerd worden.

Ondertussen belt onze dierenarts met de boodschap dat ik medicijnen mag komen ophalen. Gelukkig is ze op de hoogte van mijn eigen verre, veterinaire verleden en vertrouwt ze me voldoende om deze 'old-school vet' nog één keer haar 'incredible' ding te laten doen.

Maar voor alle zekerheid hou ik de ruitenreiniger nog even bij de hand.

Reactie plaatsen

Reacties

Ranker SEO
2 jaar geleden

Hello,

Greetings from Ranker SEO.

Are you looking for a genuine SEO service to rank your website top on Google? Are you cheated by fake SEO companies?

You have found an affordable legitimate SEO agency to rank your website.

We have ranked 100s of websites such as blogs, shopify stores, ecommerce websites, adult websites, saas websites, etc. You can reach more customers by utilizing our backlinks.

For real proof, you can visit our website and check out. Contact us for more details.

Our Skype ID: support@ranker.one
Our Website: https://www.ranker.one

Thanks & Regards
Ranker SEO

If you don't like to receive our messages, you can unsubscribe by click here https://www.ranker.one/unsubscribe/?site=kristelfrans.be