Terug naar de wortels

Gepubliceerd op 7 mei 2023 om 16:18

Twee weken geleden zat ik op zondagnamiddag nog rijtjes rekensommen te bedenken voor enkele leerlingen met rekenachterstand. Eenvoudige oefeningen, tot 1000, in stijgende moeilijkheidsgraad.

Vandaag bestudeer ik ‘het interieur’ van het varken.

Hoewel beide activiteiten weinig gemeenschappelijk hebben, zijn ze beide werkgerelateerd. De rekensommen pasten in mijn toenmalige job als zorgleerkracht in GBS De Pimpernel, de diepgaande studie van het varken in mijn nieuwe job op de Universiteit van Antwerpen.

Elke job heeft zijn eigen geur.

Ik startte in 1994 op de UA als free-lance practicum begeleider op de dienst ‘vergelijkende anatomie van de huisdieren’. Tien maanden later vond ik een job in de farmaceutische industrie en ruilde ik de kadavergeur van de practicumzaal voor de geacclimatiseerde maar geurloze kantoorlucht.  Op de UA nam Wim de fakkel van me over. Hij maakte de verhuis mee van de afgeleefde sectiezalen op de Slachthuislaan naar de nieuwe gebouwen op campus De Drie Eiken.

Nog eens tien jaar later verliet ik de farmaceutische sector om me met volle goesting toe te leggen op het onderwijzen van 6 tot 12 jarigen. Ik ruilde de geurloze kantoorlucht voor de protjeslucht van het klaslokaal en omzetcijfers, targets en key-accounts voor de successen en frustraties van mijn leerlingen.

Nu, negentien jaar en een M-decreet later, keer ik terug naar mijn eerste werkplek.

Wat me opvalt? Hoe erg alles verbeterd is, de rust in de gang en jawel, de kadaver-op-formol-geur van de practicumzaal.

Wat te doen op een regenachtige zondag …

Helaas is na al die jaren afwezigheid mijn diergeneeskundige kennis vervaagd en achterhaald. Mijn huidige discipelen zijn varkens en die hebben niets met sommen tot 1000. Zodus benut ik deze regenachtige zondag om ‘er terug in te komen’.

’t Is nodig want ik heb slechts twee jaar om dit project tot een goed einde te brengen.

Welke weg ik daarna uitga, dat zien we dan weer wel.

Reactie plaatsen

Reacties

Koen
een jaar geleden

Wat een fascinerend ‘zelfontwikkelingspad’, ben al benieuwd naar je ervaringen 🙂

Sofie
een jaar geleden

Wauw, weer een spannend avontuur en ook dit ga je weer geweldig doen! Day by day...💃🐷🐖🐽🥰