Van fietsnomade tot touroperator

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 10:00

Slechts enkele dagen na mijn afstuderen in juli 1994 ruilde ik de hitte die België toen teisterde voor een meer gematigde en vooral natte zomer in Noord-Ierland waar Wim al bijna een jaar werkte en woonde.

Ik herinner me nog levendig de pretlichtjes in de ogen van de douanier die bij een controle van mijn rugzak onder een doos kleurpotloden en een schetsblok ook een ruime voorraad condooms aantrof. Ik herinner me ook nog het schaamrood dat naar mijn wangen kroop terwijl ik hem in mijn beste Engels stotterend uitlegde dat ik mijn verloofde al bijna een jaar niet had gezien.

Voor we vier maanden later samen terugkeerden maakten Wim en ik nog een rondreis langs de kusten van de Ierse Republiek. De ruige westkust wist me erg te bekoren en onbewust plantte ik toen al het zaadje dat naar de reis zou leiden die ik binnen enkele weken hoop aan te vatten.

Wanneer de realiteit anders uitvalt dan de droom …

Ik droomde ervan net als toen op nomadische wijze door het landschap te zwerven en mijn hoofd neer te leggen daar waar mijn fiets me naartoe bracht.

Bij het boeken van mijn eerste overnachting in Cork, bleek echter dat het toerisme in Ierland boomt. De eerste twee hostels die ik contacteerde waren al volgeboekt … Gelukkig vond ik een bed in een gemengde slaapzaal in het derde hostel, maar een vaag gevoel van onbehagen besloop me … en leidde ertoe dat ik ook al een overnachting boekte in Sligo.

Toen ik vervolgens, enigszins ongerust, de beschikbaarheid controleerde op de camping in de schaduw van Queen Meaves grafheuvel, bleek dat die de hele zomer vol zat.

Lichtjes gefrustreerd paste ik mijn route aan … en wist slechts met veel moeite een overnachting te boeken in Easky, een surfersparadijs dertig kilometer verderop.

Het vage gevoel van onbehagen was ondertussen aangezwollen tot lichte onrust en toen eenmaal duidelijk werd dat veel Ierse campings zich vooral op mobilehomes richten en ‘geen tenten meer doen’, veranderde de onrust in regelrechte paniek. Als een gek begon ik kampeerplaatsen en hostels te boeken. Tekens op fietsbare afstand van elkaar en min of meer de Wild Atlantic Way volgend.

Ik werk in het onderwijs, ‘flexible’ is my middelname

Het is me ondertussen duidelijk dat mijn droom van een nomadische reis niet te rijmen valt met een eerste redelijk normale zomer na twee jaar van intermitterende quarantaine. In tegenstelling tot mijn droom, ligt mijn route al in grote lijnen vast en wordt ze bepaald door de beschikbaarheid van overnachtingsplaatsen.

In enkele weken tijd ben ik van fietsnomade getransformeerd tot touroperator.

Op 29 juli ruil ik na 28 jaar weer de hitte in België voor de waarschijnlijk gematigde en natte zomer in Ierland. En deze keer zal de douanier onder mijn schetsblok geen condooms vinden, maar kaarten, lees- en dagboeken, kampeergerief en vooral dromen ... veel dromen.

Reactie plaatsen

Reacties

Jessie Kerckhofs
2 jaar geleden

Dat heel veel van die dromen mogen uitkomen Kristel, ik gun het je zo hard! Go for it! Ik zal je volgen zoveel als mogelijk… ;-)

Kristel
2 jaar geleden

Voor jou van 't zelfde Jessie. Blijven dromen, hé!

Sofie
2 jaar geleden

En ook al ligt de route in grote lijnen vast...er zijn nog zoveel nomadische gebeurtenissen tussendoor..en wie weet hoever dwaal je nog af van die uitgestippelde route...go with the flow!
Keep on dreaming ...all the best stoere nomade ❤️‍🔥🦋🤗

Kristel
2 jaar geleden

Ik hoop voor jou dat je ook in je flow kan blijven en zo niet breng ik een stukje voor je mee.🍀

Hilke
2 jaar geleden

Merci Kristel ! Kristal. Sparren is mekaar bevruchten. Je hebt bij mij geen condooms nodig gehad bij dit mooie stukje verhaal van jou. Liever niet, ik voel de visjes liever zwemmen.
Jij hebt met dit verhaaltje -wat ik gister opende en nu pas lees- een zaadje bij mij water gegeven. Een zaadje gisteravond wél geplant, vandaag reeds vergeten dat ik het moet besproeien om te kunnen groeien. Leven.
Merci !! 🧚🏽‍♀️

Kristel
2 jaar geleden

Hey Hilke
De zaadjes van klaprozen komen soms pas na jaren tot bloei, zonder ze water te geven. Ze ontkiemen meestal daar waar de grond verstoord is. Klaprozen zijn met recht en rede uitgegroeid tot een symbool van hoop.
Ik besef hoe langer, hoe meer het belang van tijd. Wat vandaag nog niet kan, lukt misschien morgen.
Veel liefs!